Καρπενήσι, Ευρυτανία, Ελλάδα

33,60$

 

Gallery / Videos

Tour’s Description

14/10/2018 Παναγία Προυσιώτισσα Καρπενήσι  28€  320 ΧΛΜ

Αναχώρηση το πρωί στις 07:00 από το προκαθορισμένο σημείο και με ενδιάμεση στάση, περνώντας από Λαμία και Τυμφρηστό φτάνουμε στο Καρπενήσι.

Ακολουθούμε μια μαγευτική διαδρομή μέσα στη φύση με κάθετους βράχους, τρεχούμενα νερά, πλατάνια και φτάνουμε στο «Πάτημα της Παναγιάς» μόλις 10 χλμ από το μοναστήρι του Προυσού, όπου θα κάνουμε στάση. Πάνω σε κάθετο βράχο έχουν διαμορφωθεί επτά σχήματα διαφορετικού χρώματος με τη μορφή πατημασιάς, που δείχνουν ακριβώς τα βήματα της Παναγίας, τα ίχνη που άφησε στο δρόμο της για τον Προυσό. Πρόκειται για ένα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο που όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ερμηνεύσει.

Συνεχίζουμε για την Μονή που είναι χτισμένη σε πλαγιά απότομου βράχου και σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τους μοναχούς Διονύσιο και Τιμόθεο οι οποίοι έφεραν την εικόνα της Παναγιάς από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Το καθολικό της είναι ενδιαφέρων ναΐσκος, σταυροειδής με τρούλλο. Στα δυτικά του, στη ρίζα του βράχου, υπάρχει κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι. Οι σήμερα σωζόμενες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υπάρχουν δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Πολύ αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης, που χρονολογείται στα 1810.

Το Σκευοφυλακίου της Μονής περιέχει πλήθος πολύτιμων χειρόγραφων Κωδίκων, εικόνες, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες και βιβλία. Στη Μονή λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με μέρος των θησαυρών, όπως εικόνες από το 15ο και 16ο αιώνα, ιερά άμφια, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία και το σπαθί του Καραϊσκάκη. Έξω από τη Μονή υπάρχουν δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754. Τέλος, σώζεται, πλήρως αναστηλωμένο το κτίριο που στέγασε επί Τουρκοκρατίας τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» που λειτούργησε στη Μονή.

Παραμονή στην εορταστική ατμόσφαιρα για προσκύνημα και γνωριμία στον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριακού συγκροτήματος. Γεύμα στην ευρύτερη περιοχή και καταλήγουμε στο Καρπενήσι για βόλτα, καφέ, ψώνια.

Αναχώρηση για Αθήνα με ενδιάμεση στάση.

Επόμενη εκδρομή:

Choose a date to book now

Διαθέσιμη
Μη Διαθέσιμη
Επιλεγμένη
Τύπος Εκδρομής: Συγκεκριμένες Ημερομηνίες
Μέγιστος αριθμός ατόμων: Unlimited
Περιοχή:
Βαθμολόγηση:
Ημερομηνία αναχώρησης:
Arrive date:
Ενήλικες:
Παιδιά:
Βρέφος:

Κάνετε κράτηση για τις 14/10/2018 Παναγία Προυσιώτισσα Καρπενήσι

Κράτηση

Η Κράτησή σας:

Tour’s Reviews